fredag 29 oktober 2010

Steven Stamkos

Steven Stamkos, enligt mig är han världens bästa hockeyspelare för tillfället tillsammans med Alexander Ovechkin. Stamkos är 20år och spelar för Tampa Bay Lightning där han hittils gjort otroliga 18 poäng på 9 matcher.

Steven Stamkos är född och uppväxt i Markham, Ontario i Kanada. Vid 15års ålder spelade han i OMHA (Ontario Minor Hockey Association) för Markham Waxers. Det året gjorde han hela 197 poäng på 66 matcher (105 mål och 92 assist). Det räckte gott och väl för att bli draftad som nummer ett för Sarnia Stingers i den Kanadensiska juniorligan OHL (Ontario Hockey League).



Första året med Sarnia blev en succé på många sätt. Inte nog med att han gjorde 92 poäng så kom han med i Kanadas J-18 trupp till VM redan som 16åring. Kanada lyckades inte ta hem guldet den gången då man förlorade mot Sverige i bronsmatchen. Stamkos gjorde en bra turnering och lyckades göra 10 poäng. Han kom först i assistligan och blev utvald till turneringen All-star femma tillsammans med bland annat Van Riemsdyk, Shattenkirk, Hedman som nu alla är stjärnor i sina respektive lag i NHL och en annan som blev utnämnd till All-star femman var Aleksei Cherepanov som nu är död efter att han avlidit under en match i KHL med Avangaard Omsk.

I serien med Sarnia gjorde han en väldigt bra säsong med sina 92 poäng och blev utvald till All-star Rookie team samt fick '' Bobby Smith Award'' som ges till den spelaren som utvecklats mest den gångna säsongen. Nästa säsong som visade sig bli den sista i OHL gjorde han 105 poäng på 61 matcher vilket blev en förbättring jämfört med det förra året. Det belönades med en plats i J20 VM för sitt Kanada. Där vann man guld med ett lag som innehöll spelare som Tavares, Doughty, Alzner, Subban, Halischuk och Luke Schenn.

Sommaren 2008 blev Stamkos draftad till NHL laget Tampa Bay Lightning där han för nuvarande spelar efter en helt sanslös säsong förra året då han gjorde 51 mål och 44 assist. I år har han inte börjat sämre, han leder poängligan stort med 18 poäng på 9 matcher vilket är lika mycket som Ovechkin och Malkin gjort tillsammans. Lägg då märke till att båda två har spelat 1 match mer än Stamkos, helt sanslöst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar