fredag 29 oktober 2010

Steven Stamkos

Steven Stamkos, enligt mig är han världens bästa hockeyspelare för tillfället tillsammans med Alexander Ovechkin. Stamkos är 20år och spelar för Tampa Bay Lightning där han hittils gjort otroliga 18 poäng på 9 matcher.

Steven Stamkos är född och uppväxt i Markham, Ontario i Kanada. Vid 15års ålder spelade han i OMHA (Ontario Minor Hockey Association) för Markham Waxers. Det året gjorde han hela 197 poäng på 66 matcher (105 mål och 92 assist). Det räckte gott och väl för att bli draftad som nummer ett för Sarnia Stingers i den Kanadensiska juniorligan OHL (Ontario Hockey League).



Första året med Sarnia blev en succé på många sätt. Inte nog med att han gjorde 92 poäng så kom han med i Kanadas J-18 trupp till VM redan som 16åring. Kanada lyckades inte ta hem guldet den gången då man förlorade mot Sverige i bronsmatchen. Stamkos gjorde en bra turnering och lyckades göra 10 poäng. Han kom först i assistligan och blev utvald till turneringen All-star femma tillsammans med bland annat Van Riemsdyk, Shattenkirk, Hedman som nu alla är stjärnor i sina respektive lag i NHL och en annan som blev utnämnd till All-star femman var Aleksei Cherepanov som nu är död efter att han avlidit under en match i KHL med Avangaard Omsk.

I serien med Sarnia gjorde han en väldigt bra säsong med sina 92 poäng och blev utvald till All-star Rookie team samt fick '' Bobby Smith Award'' som ges till den spelaren som utvecklats mest den gångna säsongen. Nästa säsong som visade sig bli den sista i OHL gjorde han 105 poäng på 61 matcher vilket blev en förbättring jämfört med det förra året. Det belönades med en plats i J20 VM för sitt Kanada. Där vann man guld med ett lag som innehöll spelare som Tavares, Doughty, Alzner, Subban, Halischuk och Luke Schenn.

Sommaren 2008 blev Stamkos draftad till NHL laget Tampa Bay Lightning där han för nuvarande spelar efter en helt sanslös säsong förra året då han gjorde 51 mål och 44 assist. I år har han inte börjat sämre, han leder poängligan stort med 18 poäng på 9 matcher vilket är lika mycket som Ovechkin och Malkin gjort tillsammans. Lägg då märke till att båda två har spelat 1 match mer än Stamkos, helt sanslöst!

torsdag 28 oktober 2010

Svenskarna imponerar!

Nicklas Bergfors gjorde inatt ett mål och en assist när hans Atlanta Trashers slog formstarka New York Rangers på bortaplan i Madison square garden med 6-4. Tobias Enström noterades också han för en poäng när han assisterade till Dustin Byfugliens mål i den andra perioden. Henrik Lundqvist satt på bänken inatt för sitt Rangers och behöver inte känna sig skyldig till förlusten.

Washington Capitals vann inatt över Carolina Hurricanes med 3-0. Nicklas Bäckström gjorde två av målen, det sista var dock i tom målbur. Marcus Johansson spelade inte för Washington inatt då han fortfarande har en höftskada.

Mattias Ritola gjorde inatt sin första poäng för sitt nya lag Tampa Bay Lightning när han passade fram till Teddy Purcells mål i matchen. En match som helt och hållet ägdes av Steve Stamkos, just nu världens bästa hockeyspelare enligt mig. Han gjorde 3 poäng inatt och på de 5 senaste matcherna har 20 åringen gjort hela 12 poäng.

Två andra svenskar som gjorde varsin poäng inatt var Viktor Stålberg och Henrik Tallinder.

måndag 25 oktober 2010

Nashvilles svit fortsätter!

Nashville Predators var inför nattens match det enda laget i hela NHL som inte förlorat någon gång på ordinarie speltid denna säsong och den sviten är fortfarande obruten efter vinsten mot Tampa Bay Lightning inatt med 4-3.


Den svenske rookie-målvakten Anders Lindbäck spelade en stor roll för Nashville och räddade 42 skott av 45 möjliga som gav honom 93,3 i räddningsprocent. Det fanns två andra svenskar med i matchen också, Patric Hörnqvist för Nashville och Viktor Hedman för Tampa Bay Lightning. Dem två hade inte lika stor roll i matchen som Lindbäck förutom att dem hamnade i en bråkig situation framför kassen med varann, där Hörnqvist brukar vara för att skymma motståndarnas målvakt. Men när pucken var blockerad tyckte Hedman att de var nog och tog ett nackgrepp om Hörnqvist som inte hade en chans att försvara sig när Hedman lyfte bort honom, båda två utvisades efter situationen som med svenska ögon var riktigt smaskig. 

Det ska också läggas till att Hedman fick en passningspoäng på Martin St. Louis mål i slutet av den tredje perioden.


Tampa Bay målvakten Dan Ellis som förra säsongen tillhörde Nashville fick inatt möta sina forna lagkamrater. De blev dock ingen trevlig match för Ellis som släppte in 4 mål på bara 26 skott.


***

Det spelades två andra matcher i nattens NHL också. En av dom var New York derbyt mellan New York Rangers och New Jersey Devils. Den matchen slutade med 3-1 till Rangers som kan tacka Henrik Lundqvist för det. Svensken blev matchens första stjärna med sina 96,4 i räddningsprocent. Kovalchuk som var borta den förra matchen för Devils gjorde lagets enda mål inatt och New Jerseys dåliga inledning på denna säsong kommer som en chock för nästan alla. Med nya stjärnor som Tallinder, Volchenkov, Arnott och ett förlängt kontrakt med Ilya Kovalchuk så borde man prestera bättre. Men John Macleans lagbygge verkar inte få det att funka även om man kryddat laget med unga talanger såsom Jacob Josefson, Alexander Urbom och Vasyunov.

onsdag 20 oktober 2010

Marcus Johanssons första mål i NHL













Washington Capitals Marcus Johansson fick inatt göra sitt första NHL mål då Boston Bruins besegrade Caps med 3-1 på bortaplan. Johanssons mål kom i den andra perioden efter att han fått en pass ifrån Jasom Chimera och Marcus Johansson drog till med ett direktskott som letade sig in bakom Bruins målvakten Tim Thomas.

Daniel Sedin gjorde två mål för Vancouver i nattens förlust mot Minnesota. Brorsan Henrik noterades för två assist medans Edler och Samuelsson fick en varsin assistpoäng.

Douglas Murray gjorde också han en assist i nattens NHL då hans San Jose Sharks förlorade mot Carolina Hurricanes med 5-2.

Rick Rypien attackerade åskådare

Vancouver låg under med 5-1 på bortaplan mot Minnesota Wild när Canucks spelaren Rick Rypien ville ha revanch på Brad Staubitz som han förlorat mot i den förra fighten dem i mellan i början av den första perioden. Handskarna slängdes men domaren hann precis ingripa innan det var försent. Men när domaren försöker separera på spelare slår Rick Rypien till med en rak vänster på Staubitz haka. Rypien fick direkt matchstraff och det var på vägen ut i spelargången som en Minnesota supporter ropade något till Rypien som försökte klättra upp och ta tag i supportern, men lagkamraterna tog tag i honom och puttade iväg honom in i spelargången. Minnesota supportern fick lämna arenan efter incidenten och gjorde high-five med alla på vägen samt fick stående ovationer. Rick Rypien däremot blev utbuad och kan förmodligen få några matchers avstängning efter händelsen.

Matchen slutade 6-2 till Minnesota, båda målen i Vancouver var det svenskar som låg bakom. Daniel Sedin noterades för två mål och tvillingbrorsan Henrik fick två assist. Samuelssom och Edler fick också dem en varsin assistpoäng.

måndag 18 oktober 2010

Ryska Prospects!

Lite mer än 1 månad har gått sen KHL säsongen startade och man kan börja se vilka Prospects som håller måttet i den stenhårda ligan i Ryssland.

Kirill Petrov förmodligen den junioren som just nu utmärker sig mest i den Rysslands högsta liga, KHL. Han blev nyss förflyttad ifrån sin gamla klubb Ak Bars Kazan till Yugra-Khanty Mansiysk. Där har han spelat 5 matcher och gjort 5 poäng totalt. Han har verkligen visat vad han är kapabel till i sin nya klubb. Petrov som 2008 blev draftad till New York Islanders som nummer 73 totalt i den tredje rundan har potential till att bli en ordinare NHL spelare i framtiden.


En annan het ungtupp ifrån Ryssland är Metallurg Novokuznetsks Zakhar Arzamastsev som är tillgänglig inför NHL draften nästa sommar där han förväntas bli vald tidigt i 2:a rundan. Zakhar har hittils gjort 4 poäng på 16 matcher, vilket är väldigt bra för en 17-årig försvarare i en av världens bästa ligor.

Någon som inte är lika het just nu är Evgeny Kuznetsov som valdes i första rundan av Washington Capitals i sommarens NHL-draft. Han var borta i lite mer än 1 vecka pågrund av en axelskada och hittils den här säsongen har han mest suttit på bänken och i utvisningsbåset. Han har inte spelat bra och borde verkligen dra igång tempot genast om han någonsin ska få spela med idolen Alexander Ovechkin i Capitals.

söndag 17 oktober 2010

Washington snodde 2 pinnar i ''Music City''

Nashville Predators välkomnade Washingtom Capitals till stan på lördags kvällen för en sällsynt inter-konferens duell. 

Trots Washingtons övertag på papperet, så var Nashville det bättre laget i den första perioden.  De fick tre möjligheter i power play , där Caps dödade dem alla. Men med 2:53 kvar av perioden fann JP Dumont ett skott ifrån högerkanten som letade sig upp i  bortre krysset, precis under ribban för att ge Preds en 1-0 ledning.

Nashville vann skotten med 18-7 i den inledande perioden, Alex Ovechkin hölls i schack med bara ett skott på mål.

Båda lagen fick en handfull chanser tidigt i den andra perioden innan Jordin Tootoo utökade Preds ledning till 2-0. Hans skott ifrån blå stutsade på Washington försvararen Brian Faheys skridsko och in bakom Michael Neuvirth som vaktade kassen för Caps.


Resten av perioden var fylld med händelser, dock utan utdelning för något av lagen. I ett numerärt underläge fick Joel Ward ett friläge mot Neuvirth, som gjorde en blixtrande plockräddning. Predators höll Caps inom räckhåll innan tredje perioden kom.
Med 12 sekunder kvar i andra, sköt Dave Steckel en handledare som ramlade ner bakom Anders Lindbäck, pucken gick aldrig över linjen eftersom Ryan Suter stoppade den bakom Lindbäck precis på mållinjen.


När tredje perioden kom igång, kunde man känna en våg som kom från Caps.
Nashville begår ett par onödiga utvisningar tidigt i perioden och Washington fick till slut in en reducering när 4:33 av den tredje perioden hade gått. Alexander Semins handledare smet in under Anders Lindbäcks benskydd, Caps var nu bara ett mål efter helt plötsligt.


Sedan fortsatte man att jobba, Washington bjöd verkligen upp till dans. Preds misslyckades att rensa pucken ur zon flera gånger, de blev långa spelsekvenver i offensiv zon för Caps vid ett fåtal tillfällen.


Tomas Fleischmann kvitterade matchen för Washingtom 12:14 in i tredje när han plockade upp en lös puck framför Lindbäck och sprettade upp den i nättaket bakom honom

.
Washington hade många chanser under de sista sju minuter att ta ledningen på när de drog fördel av ett trött Predators lag som spelade sin tredje match på fyra kvällar. Till slut kunde Barry Trotz mannar i Nashville få matchen till förlängning.

47 sekunder in på förlängningen, fick Ryan Suter sätta sig i utvisningsbåset efter en tripping. Mindre än en minut senare, styrde Brooks Laich in Alexander Ovechkins skott i mål och vändningen ifrån 0-2 till 3-2 var ett faktum för Caps som fick med sig 2 pinnar ifrån ''Music City''.
Neuvirth blev Capitals hjälte efter att han räddat 37 av 39 skott på mål. 



 Barry trotz (tränare i Nashville) efter matchen: 
"Jag tycker vi kom ut riktigt bra. Vi hade en mycket bra struktur och högt tempo. Skapade en enorm mängd chanser. Självklart åkte vi skridskor och fick några utvisningar med oss i första. Även i Powerplay spelade vi bra, Vi flyttade runt pucken och hade en del chanser. De är bra på att döda utvisningar, och vi fick ingen utdelning. Det kommer att hända ibland. Vi kunde bara inte få in det så viktiga 3-0 målet som såväl behövdes med facit i hand. "
 

Barry Trotz om Bäckströms tackling på Marcel Goc: 
"Det är den typ av tacklingar som du vill få bort ifrån NHL. Det värsta är att jag inte tyckte Bäckström var nära pucken när han slog  Marcel i ryggen fem meter bort ifrån sargkanten. Om du är en spelare och träffas i ryggen vid sådana situationer, och kommer med huvudet först, då kan de bli allvarliga konsekvenser. För mig så är det en farlig tackling. "

Alexander Ovechkin summerar matchen:
'' De första två perioderna hade dem matchen, vi tog för många onödiga utvisningar. Vi skulle spelat hela matchen som vi gjorde i den tredje då vi fortsatte att jobba och då kom målen. i övertid fick vi ett PP och avgjorde matchen. ' '

onsdag 13 oktober 2010

Hjalmarsson avstängd i två matchen

Buffalo Sabres spelaren Justin Pominville fick igår en ful tackling i ryggen av den svenske Chicago spelaren Niklas Hjalmarsson när lagen möttes. Hjalmarsson fick direkt matchstraff och imorse kom domen mot Blackhawks spelaren, en 2 matchers avstängning. Domen mot Hjalmarsson är alldeles för blygsam enligt Buffalo ledningen som nu rasar mot diciplinnämnden.

Pominville förs ut på bår och ger tummen upp när han körs ut på bår efter den otäcka tacklingen i ryggen.

tisdag 12 oktober 2010

Framtidens stjärnor

John Carlson (Washington Capitals)

Gjorde sin debutsäsong på 22 matcher med Washington i slutet på förra säsongen och gjorde 6 poäng i grundserien. Sedan matade han in 4 poäng på 7 matcher i slutspelet. Amerikanen har inte börjat sämre i år, 4 poäng på 3 matcher och de är fruktansvärt bra för en så oerfaren ung spelare som dessutom är en försvarare. John Carlson kommer spela för USA i OS 2014 i Sochi om han fortsätter så här bra.



Colin Wilson (Nashville Predators)

Spelade i farmarlaget i början av förra säsongen sen fick han 35 matcher i Predators tröjan och imponerade iallafall på mig när han helt respektlöst försöker utmana motståndarna i NHL. Han gjorde 15 poäng på den speltiden han fick och de är väldigt bra för en rookie i fjärdekedjan. I år kommer han att få spela i andra kedjan med Erat och Legwand. De är bara en tidsfråga innan Wilson kan utmana Hörnqvist och Sullivan i den interna poängligan.



Jeff Skinner (Carolina Hurricanes)

Draftades som nummer 7 totalt i somras av Carolina Hurricanes och gjorde sin NHL-debut i torsdags i Helsingfors när Hurricanes mötte Minnesota Wild. I fredags möttes lagen igen och då slog Skinner till med en assist och ett briljant mål i straffläggningen. Skinner är redan ett stort namn i Carolina men om något år eller kanske redan den här säsongen kommer han bli ett ännu större namn i NHL.






Brayden Schenn (Los angeles Kings)

draftades som nummer 5 i förra årets NHL draft och  har en storebror som spelar för Toronto Maple Leafs. Brayden gjorde en match med Kings förra året sen blev det juniorligan för honom resten av säsongen men i år lär han få stanna hela säsongen. Brayden är en väldigt stark center med väldigt bra spelsinne. Inte denna säsong men kanske säsongen 2011 blir Brayden Schenn en superstjärna i sitt Los angeles Kings.

lördag 9 oktober 2010

Pavelec förd till sjukhus!

Det hade bara gått några få minuter in i matchen mellan Atlanta Thrashers och Washington Capitals när hemmamålvakten Ondrej Pavelec ramlade ihop medvetslös på isen. Pucken var på andra sidan plan när incidenten inträffade och sjukvårdare från båda lagen skyndade sig in för att hjälpa målvakten. Det dröjde 20 minuter innan matchen kunde starta igen efter att Pavelec burits av isen med bår och in i ambulansen som körde med ilfart till sjukhuset. Atlanta målvakten fick tydligen tillbaka medvetandet på sjukhuset och känner sig pigg. Vad som orsakade incidenten är oklart just nu men Ondrej Pavelec mår bra nu och kan förmodligen inom kort komma tillbaka i laget.

fredag 8 oktober 2010

San Jose Sharks - Columbus Blue Jackets

En underhållande första period som innehöll allt ifrån slagsmål till underbara mål. 2-2 stod det efter den första perioden och det efter att Columbus gjort 2 mål på bara 15 sekunder.

Mitchell öppnade målskyttet för San Jose genom att åka ''köksvägen'' och lirka in pucken mellan benen på Steve Mason. Sen dröjde det inte allt för länge innan lagkaptenen och superstjärnan Joe Thornton i Sharks drog till med ett slagskott ifrån blå som styrdes på en Columbus försvarare och in i mål.

Kristian Huselius blev sen säsongens första svenske poänggörare och målskytt då han gjorde 2-1 målet för sitt Blue Jackets. 15 sekunder senare slog Columbus till igen genom RJ Umberger och 2-2 stod sig sen hela den andra perioden som inte riktigt innehöll lika bra underhållning men dock intressant att kolla på.

..... 

Kul att se lite fighter också för en gångs skull nu när dem är i Stockholm. Douglas Murray var inblandad i en rolig situation då han tacklade Derek Dorsett som tappade hjälmen, trippade Doug direkt efter och ville sedan ha en fight med honom men Murray gav Dorsett det hånade flinet och drog där ifrån. Derek Dorsett åkte ut för trippingen och i det powerplayet gjorde Joe Thornton sitt 2-0 mål.

.....

Logan Couture gjorde mål för San Jose Sharks ifrån blålinjen med ett snärtigt handledsskott. Det målet visade sig vara det matchvinnande. En riktigt bra match som innehöll allt och morgondagen lär inte bli sämre!

Jag förutspår NHL säsongen 2010/2011 !

Eastern Conference:

1. Boston Bruins
2. Philadelphia Flyers
3. Washington Capitals
4. Pittsburgh Penguins
5. New Jersey Devils
6. Toronto Maple Leafs
7. Montreal Canadiens
8. Carolina Hurricanes
9. New York Rangers
10. Tampa Bay Lightning
11. Buffalo Sabres
12. Florida Panthers
13. Tampa Bay Lightning
14. New York Islanders
15. Atlanta Thrashers

Western Conference:

1. San Jose Sharks
2. Detroit Red Wings
3. Vancouver Canucks
4. Chicago Blackhawks
5. Edmonton Oilers
6. Anaheim Ducks
7. Nashville Predators
8. Calgary Flames
9. Dallas Stars
10. Los Angeles Kings
11. Columbus Blue Jackets
12. St. Louis Blues
13. Colorado Avalanche
14. Phoenix Coyotes
15. Minnesota Wild


Hur tror du att tabellerna slutar?
Kommentera och berätta...!