onsdag 22 december 2010

Max friberg

Sverige åkte på torsk inatt mot Kanada i en träningsmatch inför J-20 VM. 18.000 pers såg matchen live i Air Canada Centre och den enda svenska målskytten blev ingen mindre än division 1 spelaren i Skövde, Max Friberg som jag redan förutspått att vara en av Sveriges viktigaste spelare.

Här är en video jag hittade på Max Friberg när han sjunger lite grann, ganska bra faktiskt:


måndag 20 december 2010

Trea i Ryssland

Sverige förlorade igår den sista matchen i Channel One Cup mot Tjeckien med 3-1. Tre kronor kändes inte och såg inte lika tända som i Finland för en månad sedan då man spelade riktigt bra. Tjeckien och Sverige var dem enda nationerna att ha med ungefär samma trupp som förra gången, Ryssland och Finland prövade nya trupper. För våra grannar, österut gick det inge vidare. Man förlorade alla matcher och kom sist i turneringen en plats efter Sverige, Vann turneringen gjorde Tjeckien.

lördag 18 december 2010

Kanadas Trupp

Goaltenders:
Olivier Roy, Acadie-Bathurst Titan
Mark Visentin, Niagara IceDogs
 Defencemen:
Tyson Barrie, Kelowna Rockets
Jared Cowen, Spokane Chiefs
Simon Desprès, Saint John Sea Dogs
Calvin de Haan, Oshawa Generals
Ryan Ellis, Windsor Spitfires
Erik Gudbranson, Kingston Frontenacs
 Forwards:
Carter Ashton, Tri-City Americans
Casey Cizikas, Mississauga St. Michael’s Majors
Brett Connolly, Prince George Cougars
Sean Couturier, Drummondville Voltigeurs
Cody Eakin, Swift Current Broncos
Marcus Foligno, Sudbury Wolves
Curtis Hamilton, Saskatoon Blades
Quinton Howden, Moose Jaw Warriors
Ryan Johansen, Portland Winterhawks
Zack Kassian, Windsor Spitfires
Louis Leblanc, Montreal Juniors
Brayden Schenn, Brandon Wheat Kings

torsdag 16 december 2010

Truppen till Kanada

Precis efter jag tagit ut min trupp kommer nu Rönnbergs preliminära trupp till träningslägret i Kanada på 23-spelare.

MÅLVAKTER
  1. Fredrik Petterson Wentzel
30. Robin Lehner
Johan Gustafsson
BACKARAdam Almquist
Nils Andersson
Simon Bertilsson
Jonas Brodin
Klas Dahlbeck
Tim Erixon
John Klingberg
Adam Larsson
Patrik Nemeth
Fredrik Styrman
FORWARDS10. Johan Larsson
13. Johan Sundström
14. Max Friberg
16. Anton Lander
17. Carl Klingberg
18. Jesper Fast
19. Calle Järnkrok
20. Sebastian Wännström
22. Gabriel Landeskog
24. Oscar Lindberg
27. Rickard Rakell
28. Jesper Törnberg
29. Patrick Cehlin

Hyfsat bra trupp men katastrof hur inte William Wallén kom med, han var den bästa spelaren under uttagningsmatcherna. Adam Almquist var inte jättebra i matcherna och snubblade på mållinjen och hamnade utanför truppen. Jättekul dock att Skövde spelaren Max Friberg får åka med. Man valde att ta med två halvskadade spelare genom Patrick Cehlin och Patrik Nemeth. Förhoppningsvis är dom 100% hela när turneringen drar igång annars hade dem förmodligen inte följt med.


Channel One Cup!

Ikväll drar Euro Hockey tours andra delturnering av fyra igång borta i Ryssland, där självaste Ryssland ikväll får besök av Tre kronor. Sveriges trupp ser ungefär likadan ut som förra gången. Inte mer än fyra förändringar gör Pär Mårts i sin trupp. Elias Fälth, Niklas Olausson, Andreas Jämtin och Jonas Junland får inte följa med till Channel One Cup. Dem blir ersatta av Staffan Kronwall, Jimmie Ericsson, Nicklas Danielsson och Daniel Brodin som kom in i den sista matchen i Karjala Cup för en månad sedan mot Finland i hans landslagsdebut. Jimmie Ericsson som blev skadad i VM i våras gör nu comeback i landslaget. Staffan Kronwall kom tillbaka ifrån Nordamerika för en månad sedan och är nu med i Mårts lagbygge som går ut på att ''vinna till varje pris''.

Pär Mårts har valt att minska antalet backar ifrån 8 till 7 och öka antalet forwards ifrån 13 till 14.
- Det är ett litet sätt att se om vi kan orka bättre, för mot Finland senast så dog vi väldigt mycket dem sista 10 minuterna och jag är inte säker om det var just det, men vi vill försöka, säger Mårts till SVT.

Sverige vann två av tre matcher den förra turneringen efter att man tappat ledningen mot Finland den sista perioden. Nu vill förbundskaptenen Pär Mårts vinna till varje pris.

Den sista uttagningsmatchen

Den sista uttagningsmatchen är nu historia för det svenska J-20 landslaget och nu väntar alla spänt på att Roger Rönnberg ska presentera sin trupp till J-VM i Buffalo. Jag har varit nere och sett alla tre matcher och har nämligen full koll på läget. Rönnberg kommer få det jobbigt att ta ut truppen. Alla spelare har nämligen spelat för sitt liv de senaste matcherna. Det är bara 3-4 stycken för tillfället som är självklara i truppen.

Matchen igår vann dem gula med 6-5 på förlängning. Precis som de tidigare två matcherna var det fullt med utvisningar åt båda hållen. Patrick Cehlin var för första gången med igår och gjorde en stabil insats, inte mer. 

Ja tänkte att jag skulle ta ut min J-20 trupp innan Rönnberg tar ut sin så att jag senare kan jämföra min med hans:

Målvakter:
Robin Lehner
Fredrik Pettersson-Wentzel
Johan Gustafsson

Backar:
Adam Larsson (A)
Jonas Brodin
Patrik Nemeth
Tim Erixon
Fredrik Styrman
Adam Almquist
Simon Bertilsson
John Klingberg

Forwards:
William Wallén
Max Friberg
Jesper Fasth
Calle Järnkrok
Mika Zibanejad
John Norman
Gabriel Landeskog (C)
Patrick Cehlin
Rickard Rakell
Carl Klingberg
Anton Lander (A)
Jesper Törnberg

onsdag 15 december 2010

Två första dagarna!

Svenska J-20 landslaget förbereder sig inför VM i Buffalo och uttagningen är i full gång. Man har spelat två internmatcher på två dagar, blått mot gult. Jag har varit där båda dagarna och kan meddela att alla spelare sliter för kung och fosterland om att få en plats i den slutgiltiga VM-truppen som kommer presenteras senast på lördag morgon.

Måndagsmatchen var väldigt målsnål men underhållande, framförallt den första perioden som var helt värdelös. Patrik Nemeth (AIK) och Patrick Cehlin (Djurgården) var skadade för dagen och fick ta hand om varsitt utvisningsbås istället. Det blåa laget var starkast till en början i den andra perioden då spelare som Adam Larsson, John Norman, Anton Lander och Jesper Thörnberg visade framfötterna lite extra. Timrå spelaren Lander gav det blåa laget en 0-1 ledning 4 minuter in i perioden med hjälp av Oscar Klefbom som noterades för assisten. Det gula laget hängde inte alls med och drog på sig många utvisningar i den andra som gav dem blåa ännu mer övertag. I den sista perioden ryckte man upp sig ordentligt i det gula laget och William Wallén gjorde dagens snyggaste mål när han snärtade upp pucken i krysset bakom Fredrik Pettersson-Wentzel som var chanslös när Wallén avlossade ett handledskott ifrån den vänstra tekningscirkeln. Annars höll Pettersson-Wentzel tätt hela matchen så att hans lag kunde avgöra matchen med ett sent 1-2 av ingen mindre än Oscar Lindberg. Det gula laget försökte göra ett sent kvitteringsmål men när man plockade målvakten gjorde man ett klantigt byte och fick en utvisning med för många spelare på isen.

Igår var det ungefär exakt samma lag förutom att Adam Larsson vilade i det blåa laget och Patrik Nemeth var tillbaka i det gula laget. Patrick Cehlin var fortfarande skadad och satt med Larsson på läktaren. Rickard Rakell som bor i Kanada och spelar juniorhockey i OHL blev utvisad redan den första minuten för det blåa laget. Man klarade av det boxplayet men precis när Rakell kommit tillbaka ut på isen får det blåa laget en till utvisning med för många spelare på isen som Rakell fick åka och sätta sig för. Då passade dem gula på att ta ledningen genom Max Friberg. Dem blåa fick sen också ett powerplay men där lyckades man inte så bra då Jesper Fasth kom fri och satte 2-0 i numerärt underläge. Markus Sörensen väckte sedan hoppet för dem blåa med ett reduceringsmål men hoppet varade inte länge. för innan den andra perioden var slut stod det 6-2 till dem gula. Fasth, Wännström, Nordström, Thörnberg och Klingberg gjorde alla varsitt mål för respektive lag. Nils Andersson avgjorde sedan matchen med ett 7-2 mål för dem gula som var det bättre laget hela matchen.

Under dem här två matcherna har jag imponerats av några spelare som jag tycker ska med till Buffalo:

Målvakter:
Fredrik Pettersson-Wentzel

Backar:
Adam Larsson
Patrik Nemeth
Fredrik Claesson
Tim Erixon

Forwards:
William Wallén
Jesper Fasth
Mika Zibanejad
Anton Lander
Jesper Thörnberg
John Norman


Jag ska åka ner på den sista internmatchen som spelas idag och kolla vilka andra spelare som är aktuella. Sen ska jag se hur allvarlig Patrick Cehlins skada är och vart han är skadad. Igår var han bara med och lekte lite på uppvärmningen så förhoppningsvis kanske han spelar idag.

torsdag 9 december 2010

Måndag!

På måndag kommer svenska juniorlandslaget till Upplands Väsby då kommer denna bloggen fyllas med inlägg och intervjuer, ni får hålla ut till dess.

måndag 6 december 2010

JVM!

Detta VM kommer bli speciellt därför att de är första gången på väldigt länge som så många nationer har chans att vinna turneringen. Finland kommer att ha ett riktigt bra lag, likaså Kanada, Sverige, Ryssland och USA. Det är omöjligt att veta vilken nation som står högst upp på prispallen den 5 januari. Tjeckien och Schweiz är också två nationer som kommer till turneringen med ett bra lag. Dock tror jag inte att någon av dem tar guldet, en bronsmedalj skulle dem kanske lyckas sno åt sig med lite tur.

Brandon Gormley, en av Kanadas mest lovade backar kommer inte kunna spela JVM då han nu i helgen lyckades slå knäskålen ur led i en QMJHL match med laget Moncton Wildcats.

Kanada fick också en positiv nyhet då Los Angeles Kings valt att skicka Brayden Schenn till WHL. Därmed är kommer han få spela JVM för Kanada.

fredag 3 december 2010

J-20 truppen presenterades igår!

31 spelare har Roger Rönnberg valt att plocka med till spelargallringen i Upplands Väsby om 2 veckor. Truppen kommer så småningom trappas ner till 23 stycken spelare innan den första VM-matchen i Buffalo där turneringen ska äga rum. Truppen som ska åka på träningslägret och spelargallringen i Upplands Väsby:

Målvakter: Jonatan Bjurö, Malmö Redhawks, Johan Gustafson, VIK Västerås, Fredrik Pettersson-Wentzel, Almtuna IS.
Backar: Adam Almqvist, HV71, Adam Larsson, Skellefteå AIK, Nils Andersson, Växjö Lakers, Simon Bertilsson, Brynäs IF, Jonas Brodin, Färjestads BK, Klas Dahlbeck, Linköpings HC, Tim Erixon, Skellefteå AIK, John Klingberg, Frölunda HC, Patrik Nemeth, AIK IF, Fredrik Styrman, Luleå HF.
Forwards: Parick Cehlin, Djurgårdens IF, Dennis Everberg, Rögle BK, Jesper Fasth, HV71, Max Friberg, Skövde IK, Calle Järnkrok, Brynäs IF, Carl Klingberg, Frölunda HC, Anton Lander, Timrå IK, Johan Larsson, Brynäs IF, Oscar Lindberg, Skellefteå AIK, John Norman, Djurgårdens IF, Rickard Rakell, Plymouth Whalers, Ludvig Rensfeldt, Brynäs IF, Johan Sundström, Frölunda HC, Erik Thorell, Skåre BK, Jesper Thörnberg, HV71, William Wallén, Frölunda HC, Sebastian Wännström, Brynäs IF, Mika Zibanejad, Djurgårdens IF.

Sveriges starkaste trupp någonsin skulle jag vilja säga.  Gabriel Landeskog ansluter till truppen i Buffalo, USA. NHL-spelarna Oliver Ekman-Larsson och Robin Lehner kanske ansluter till truppen dem också om de får av sina respektive klubbar. Landeskog är rankad etta inför sommarens draft, Oliver Ekman-Larsson blev vald som nummer 5 i förra årets draft och Robin Lehner har vaktat målburen i 40 minuter den här säsongen för Ottawa Senators.

torsdag 2 december 2010

Nattens NHL

Magnus Pääjärvi-Svensson som inledde säsongen väldigt bra med sitt Edmonton Oilers hade inte gjort poäng på 13 matcher inför nattens match borta mot Montreal. Men den negativa sviten blev bruten 10 minuter in i den tredje perioden då svensken spelade fram till Ales Hemskys 3-2 reducering i en match som Edmonton vann på övertid med 4-3.

Nicklas Bäckström är fortsatt het då han gjorde 2 mål och 1 assist i Washington Capitals 4-1 seger mot St.louis Blues. Blues enda mål gjordes Alexander Steen.

Henrik Sedin spelade fram till två mål inatt i Vancouver Canucks 7-2 vinst mot Calgary Flames. Ett av målen stod tvillingbrorsan Daniel för. Alexander Edler och Mikael Samuelsson noterades båda för varsin assist i en match där Vancouver krossade Calgary på alla sett och hemmapubliken kände sig förmodligen förnedrad.



onsdag 1 december 2010

NHL-stjärnorna stoppas ifrån J-20 VM!

Ett ganska så väntat besked men väldigt synd att inte Sverige kan komma till VM med det absolut bästa man har. Pääjärvi och Josefson skulle båda vara nyttiga att ha med sig till VM. Men det finns fortfarande hopp om att få se några NHL-stjärnor i Sveriges trupp. Supertalangerna Oliver Ekman-Larsson och Robin Lehner har man inte fått några besked om ännu. Ekman-Larsson skulle betyda mycket att ha med som försvarare och Robin Lehner skulle vara solklar etta i målet.