måndag 15 november 2010

Karjala Tournament - Sammanfattning

Tre Kronor gjorde en stark turnering i Finland och de var inte många som trodde att Pär Mårts oerfarna trupp skulle spela så övertygande mot lag som Ryssland och Finland, samt Tjeckien.

I torsdags startade man turneringen med två darriga perioder mot Tjeckien. Petr Hubacek satte 1-0 till Tjeckien efter 11 minuters spel i första perioden. Men Sverige var inte sena med att kvittera genom Mattias Sjögrens första mål i landslagströjan. Sverige fick sen ett Powerplay som man slarvade bort och inte skapade någonting på, istället kunde Jakub Klepis på egen hand göra 2-1 till Tjeckien direkt efter att laget blivit fulltaliga. Den andra perioden var ett riktigt sömnpiller och inget lag ville ta kommandot såg det ut som. Sverige såg bra ut i det första bytet i den tredje perioden men när man sen gjorde ett slarvigt byte kunde Tjeckien kontra in 3-1 signerat av Roman Cervenka. Drygt en minut senare åkte Sverige på en utvisning när Niklas Nordgren fick åka och sätta sig i två minuter för hakning. Man dödade Tjeckiens powerplay och det var just då när Nordgren kommit tillbaka som Tre Kronor etablerade ett tryck i Tjeckiens försvarszon. Man behöll trycket i flera byten innan man lyckades göra en 3-2 reducering genom Robert Nilsson, assisterad av David Petrasek och kusinen Niklas Persson. Ett tröttkört Tjeckien fick fortsätta jaga puck i egen zon och drog på sig onödiga utvisningar som ledde till att Tre Kronor fick spela 5 mot 3 i nästan två minuter. Tjeckien höll Sverige utanför boxen men man fick aldrig tillfälle att byta så ungefär när man dödat den första utvisningen så kom också 3-3 kvitteringen ifrån Tre Kronor. Ännu en gång var det Robert Nilsson som nuddade pucken sist innan den gick i mål. 20 sekunder senare smällde det igen bakom Tjeckiens målvakt, Stepanek och vändningen var ett faktum. 3-4 blev också slutresultatet, Sverige vann rättvist och Robert Nilsson spelade en stor roll i vändningen.

Inför matchen mot Ryssland i Lördags hade Pär Mårts fått besked om att Dick Axelsson är skadad och måste lämna truppen. Luleå spelaren Pär Arlbrandt kallades in som ersättare. Arlbrandt som för tillfället ligger tvåa i Elitseriens poängliga med sina 18 poäng bakom Joakim Lindström och Mikko Lehtonen.

Matchen mot Ryssland hann bara bli två minuter gammal innan kusinerna Robert Nilsson och Niklas Persson gjorde 1-0 till Tre Kronor. Persson spelade fram Nilsson som dunkade in pucken bakom Biryukov. Slava Bykov i Rysslands bås försökte sen väcka sina mannar för fullt då man spelade slarvigt och ointresserade i början av matchen. Dock kunde man i den sjunde minuten kvittera till 1-1, Denis Kulyash lyckades överlista Stefan Liv i det svenska målet. Det var också samma Kulyash som satt utvisad när David Petrasek gjorde ett slagskott ifrån blå som letade sig in i mål. 2-1 stod sig till mitten av den andra perioden då Ryssarna ännu en gång kunde kvittera matchen men den här gången gjorde man det med en man mindra på isen. David Rundblad slarvade på blå och Popov snodde åt sig pucken för att sedan komma helt fri mot Stefan Liv som var chanslös när Alexander Popov satte pucken i nättaket på backhand. Tre Kronor såg till att skärpa sig efter Rundblads bjudning och mycket riktigt så ringde det bakom Biryukov som var helt borta när Magnus Johansson passade Niklas Persson nere vid den förlängda blållinjen. Johansson som gick in i banan med pucken hade lurat Biryukov att han skulle skjuta men det var då passen till Persson kom. Då var det såklart ren gata in till mål eftersom Biryukov stod långt ifrån mål men ändå så fick Persson inte in pucken som studsade på stolpen och rätt ut i gapen där Björn Melin stod och tryckte in returen, Biryukov låg då utanför målet och sprattlade. Slava Bykov böt ut sin målvakt direkt och satte in Kocheshkin istället. Han höll tätt för Ryssland hela matchen igenom men detsamma gjorde också Stefan Liv för Sverige som vann matchen 3-2 som enligt mig är fruktansvärt starkt.

Fredrik Warg som i matchen mot Ryssland fick ett felskär precis intill sargen och slog käken rätt in i sargkanten kunde inte spela den sista matchen mot Finland pågrund av en svår tandvärk. Samma sak gällde Andreas Jämtin som också var tvungen att lämna truppen med en knäskada. Jämtin och Warg som båda är riktiga slitvargar på isen som gör allt för att vinna behövde ersättas med två spelare med liknande spelstilar. Daniel Brodin och Daniel Bång är två spelare i Elitserien som är ungefär likadana till spelstilarna, Brodin representerar Djurgården och Bång spelare för AIK.

Dem två Stockholmarna fick två byten i  början på matchen mot Finland och båda två fick in ett dussin stenhårda tacklingar på finska spelare som blev rejält omskakade av smällarna. Men dem drygt 13000 åskådarna fick vänta tills mitten av den andre perioden innan Sverige tog ledningen genom Robert Nilsson, assisterad av Niklas Persson såklart. En intensiv match som innehöll många målchanser åt vardera håll, även om det var målsnålt som det brukar vara mellan Sverige och Finland så var det ändå en underhållande match att titta på. Sverige som skulle vunnit turneringen om man vann, gjorde oavgjort eller bara förlorade med ett måls marginal lyckades inte hålla hela matchen ut. När tio minuter återstod av matchen så tog Finlands rutin och ork över matchen ifrån ett Sverige som helt plötsligt inte orkade spela klart turneringen fullt ut i och slarvade på egen blå tappade den så kontrollerade ledningen till en 1-4 förlust efter att Ville Peltonen satte sista målet i tom bur.

Sverige får ett VG+ ifrån mig med tanke på att man spelade så bra som man gjorde mot lag som Finland, Tjeckien och framförallt Ryssland när man hade en så ung och oerfaren trupp som den nya svenska förbundskaptenen Pär Mårts valt att ta med till Karjala Tournament.