fredag 19 november 2010

Draften 2011

Två svenskar är rankade etta och tvåa inför NHL draften 2011, Gabriel Landeskog och Adam Larsson. Bara en gång i historen har en svensk blivit draftad som nummer ett och de var år 1989 när Mats Sundin blev vald av Quebec Nordiques som sedan flyttade och blev Colorado Avalanche.

Det bästa året för svenska spelare i NHL draften var år 2009 när hela 7 svenskar valdes i den första rundan. Nästa sommar kan de rekordet kanske bli slaget. Aldrig någonsin tidigare har det hänt att två svenskar blivit valda som nummer ett respektive tvåa.

Gabriel Landeskog spelar i den kanadensiska juniorligan (OHL). Han leder just nu poängligan och är lagkapten för sitt lag Kitchener Rangers. Han var dessutom med i NHL research camp i somras där man låter dem tippade till nästa års draft få spela matcher som ses av NHL tränare, campen går ut på att testa nya regler och se hur dem påverkar spelet innan man skriver ner den i regelboken.

Adam Larsson är inte lika okänd för oss svenskar som Landeskog eftersom han spelar i Elitserien och spelade J-20 vm förra vintern. Han gör just nu sin tredje säsong i den svenska högsta divisionen och Skellefteå AIK.

Larsson och Landeskog är inte dem enda svenskarna som är tippade att draftas tidigt. Det finns andra som också kommer gå högt i draften, kanske inte lika högt som Landeskog och Larsson men förmodligen blir man vald antingen i den första rundan eller den andra. Då tänker jag mest på Victor Rask, Mika Zibanejad, Jonas Brodin, Joachim Nermark och Oscar Klefbom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar