måndag 29 november 2010

Washington Capitals

Washington Capitals leder för tillfället Eastern Conference och precis som dem senaste säsongerna ligger Ovechkin och Bäckström bakom det mesta som händer framåt. Alexander Semin och Mike Green är också två viktiga pjäser men en spelare som verkligen har visat sig vara nyttig på blålinjen iår för Capitals är John Carlson. Den 20-årige amerikanen har utvecklats väldigt mycket det senaste året och snodde åt sig en plats i laget precis innan slutspelet förra året där han noterades för 4 poäng på 7 matcher.

Inatt hade man match mot Carolina Hurricanes. John Carlson gjorde inga poäng men däremot var de två svenskar som hamnade i poängprotokollet. Marcus Johansson gjorde Capitals 1-0 mål och Nicklas Bäckström gjorde assist på 2-1 målet i en match som senare avgjordes på straffläggning av Alexander Ovechkin.

torsdag 25 november 2010

Appropå Hörnqvist!

Kolla in denna smäll i matchen mellan Nashville Predators och Montreal Canadiens!
Hörnqvist och Spaces får sig en rejäl smäll var!

onsdag 24 november 2010

Hörnqvist

Patric Hörnqvist har inte nått upp till samma standard som han gjorde förra året än. Det kan bero på att motståndarna lärt sig att han står framför mål och alltid skapar målchanser eller så saknar Hörnqvist att spela mellan Jason Arnott och Steve Sullivan. Arnott som nu spelar i New Jersey Devils får ''Bengan'' klara sig utan denna säsongen. Istället får han spela med Cal O´Reilly som ersätter Jason Arnott i första kedjan med Hörnqvist och Sullivan. Än så länge verkar det också vara så att ungtuppen Cal O´Reilly trivs bäst i kedjan. Kanske borde tränaren Barry Trotz se till att hans två och enda stjärnor i laget kan få en annan lekkamrat som backar upp dem lite bättre. Kanske skulle man kunna sätta David Legwand i första kedjan men då förstörs den andra kedjan med Legwand, Dumont och Erat som inte skulle må bra av att låta O´Reilly ersätta Legwand som center.

Ett exempel på hur Hörnqvist och Sullivan jobbar ihop:
Hörnqvist har fraktat pucken ifrån egen zon och dumpar sedan in den i anfallszon. Steve Sullivan försöker jaga ikapp och ta pucken innan försvararna.

Den här gången hinner Steve Sullivan inte upp pucken, Hörnqvist ser detta och avbryter sin åkning mot mål och viker ut till sargen för att backa upp Sullivan, dessutom kunna ta pucken om försvararen försöker skjuta den ur zonen längs sargkanten.

Sullivan åker förbi försvararen som nu tagit kontroll över pucken. Hörnqvist är väldigt snabb med att tackla puckföraren så att han tappar kontroll och sno tillbaka pucken.

Hörnqvist har precis snott pucken och levererar den snabbt till Steve Sullivan som nu ställt sig nere i hörnet.

Sullivan åker med pucken runt mål, han vet att Hörnqvist alltid söker sig in mot mål och mycket riktigt så är han på väg dit. Backen som tidigare Hörnqvist tacklat omkull är nu på fötterna igen och följer efter Sullivan.

Sullivan vänder tillbaka då han ser att en till försvarare ifrån den andra sidan gått ner bakom mål för att täcka upp. Hörnqvist är fortfarande på väg in mot mål. Lägg märke till att backen framför mål inte är beredd på att Hörnqvist kommer in mot mål, han stirrar puck istället.


När Hörnqvist kommit in framför mål blir han upphakad och dessutom får han pucken rätt på bladet. 

Hörnqvist trycker in pucken i mål!


Hörnqvist och Sullivan klarar alltså det mesta själva men det är i powerplay som det inte riktigt funkar. Cal O´Reilly blir förvirrad när Sullivan är punktmarkerad, likaså Hörnqvist framför mål. Skillnaden är att Hörnqvist kan göra mål även om det är tre spelare på honom (Bilden ovan visar detta). Weber står och vill ha pucken men Cal O´Reilly ser aldrig detta utan istället försöker han på egen hand gå in mot mål. Ibland har han suttit den men det är sällan. Därför får bara denna kedja spela 20 sekunder i PP varje match jämfört med förra säsongen när man hade en smart center som kunde hitta på något istället för att slänga iväg pucken.

Ett spelarbyte skulle passa perfekt här, Nashville har mycket kvar till lönetaket och med så pass många framtidslöften i organisationen kan man också byta bort ett högt draftval.

I Colorado Avalanche spelar Cal O´Reillys lille bror Ryan som säkert har nytta av honom i organisationen tillsammans med ett draftval i utbyte mot Paul Stastny som skulle passa perfekt med Hörnqvist och Sullivan.

Europaspelare som gjort 1000 poäng

Mats Sundin, Jari Kurri, Jaromir Jagr, Sergei Fedorov, Nicklas Lidström, Daniel Alfredsson, Teemu Selänne, Alexander Mogilny och nu i måndags blev Alexei Kovalev den nionde europeiska NHL spelaren att noteras för minst 1000 poäng under sin karriär i NHL.

Frågan är bara vem som blir nästa spelare att nå den gränsen. Marian Hossa ligger närmast med sina 787 poäng som skulle kunna nå upp till 1000 säsongen 2012/2013 med två fina säsonger innan det. Sedan har vi Alexander Ovechkin som bara gjort 555 poäng hittils men med tanke på antalet matcher och den unga åldern på 25år kan jag lova att den ryska maskinen kommer att nå gränsen någon gång. Bli inte chockad om han hinner före Marian Hossa. Ilya Kovalchuk har gjort 652 poäng i sin karriär hittils och kommer också han nå gränsen någon gång men inte innan Alexander Ovechkin eller Marian Hossa.

fredag 19 november 2010

Draften 2011

Två svenskar är rankade etta och tvåa inför NHL draften 2011, Gabriel Landeskog och Adam Larsson. Bara en gång i historen har en svensk blivit draftad som nummer ett och de var år 1989 när Mats Sundin blev vald av Quebec Nordiques som sedan flyttade och blev Colorado Avalanche.

Det bästa året för svenska spelare i NHL draften var år 2009 när hela 7 svenskar valdes i den första rundan. Nästa sommar kan de rekordet kanske bli slaget. Aldrig någonsin tidigare har det hänt att två svenskar blivit valda som nummer ett respektive tvåa.

Gabriel Landeskog spelar i den kanadensiska juniorligan (OHL). Han leder just nu poängligan och är lagkapten för sitt lag Kitchener Rangers. Han var dessutom med i NHL research camp i somras där man låter dem tippade till nästa års draft få spela matcher som ses av NHL tränare, campen går ut på att testa nya regler och se hur dem påverkar spelet innan man skriver ner den i regelboken.

Adam Larsson är inte lika okänd för oss svenskar som Landeskog eftersom han spelar i Elitserien och spelade J-20 vm förra vintern. Han gör just nu sin tredje säsong i den svenska högsta divisionen och Skellefteå AIK.

Larsson och Landeskog är inte dem enda svenskarna som är tippade att draftas tidigt. Det finns andra som också kommer gå högt i draften, kanske inte lika högt som Landeskog och Larsson men förmodligen blir man vald antingen i den första rundan eller den andra. Då tänker jag mest på Victor Rask, Mika Zibanejad, Jonas Brodin, Joachim Nermark och Oscar Klefbom.

onsdag 17 november 2010

Torontos makalösa vändning

Nashville inledde matchen mot Toronto inatt väldigt bra och när 5 minuter återstod i den första perioden ledde man med 3-0. Det var då Luke Schenn satte ett handledskott som letade sig förbi Pekka Rinne i Nashvilles mål. 3-1 var resultatet efter den första perioden men Toronto fansens förhoppningar om en vändning sänktes i början av den andre perioden då Marcel Goc gjorde 4-1 till bortalaget ifrån Nashville. Hoppet var inte över än och det förstod Kris Versteeg som gjorde två mål på en minut i powerplay för Maple Leafs som nu bara hade ett mål upp till Nashville. Nashville tog för många utvisningar och man var inge vidare i boxplay, Toronto gjorde ytterligare två mål i den andre perioden för att fullborda vändningen mot Nashville Predators. Resultatet stod sig hela den tredje perioden ut och 5-4 till Toronto Maple leafs efter en stark vändning.

Marcus Vinnerborg gjorde NHL-debut inatt som den första icke nordamerikanska domaren att döma i världens högsta hockeyliga. Han gjorde det felfritt och var med om det mesta under sin debut. Hans första uppdrag blev Dallas Stars 2-1 vinst mot Anaheim Ducks där Loui Eriksson gjorde en assistpoäng och Niklas Grossman bjöd upp till dans mot Anaheims fruktavsvärda slagskämpe, George Parros.

tisdag 16 november 2010

J-20 VM

Det är ungefär en dryg månad kvar tills det svenska J-20 landslaget samlas inför VM i Buffalo. Man har valt att samlas i min hemstad dessutom, Upplands väsby så då kan man ju åka ner och göra några intervjuer.

Pär Mårts som varit J-20 landslagets head coach dem senaste året har nu tagit ett stort steg upp och tagit ansvaret som förbundskapten i Tre kronor. Ersättare som head coach i J-20 landslaget blir då Roger Rönnberg som var tränare för Luleå förra säsongen samt assisterande tränare i Tre kronor under VM-turneringen i Tyskland. Han har stora förväntningar på sig att göra ett lika bra jobb som Pär Mårts gjorde för att utbilda framtidens stjärnor på bästa möjliga sätt. Om jag får bestämma hur truppen till VM ska se ut så skulle den se ut så här:

Robin Lehner, Ottawa Senators
Fredrik Petterson-Wentzel, Almtuna IF

Adam Larsson, Skellefteå AIK
Victor Berglind, Brynäs IF
Patrik Nemeth, AIK IF
Jonas Brodin, Färjestad BK
Tim Erixon, Skellefteå AIK
Fredrik Styrman, Luleå IF

Simon Bertilsson, Brynäs IF

Adam Almqvist, HV71

Gabriel Landeskog, Kitchener Rangers
Ludvig Rensfeldt, Brynäs IF
Adam Pettersson, Skellefteå AIK
Anton Lander, Timrå IK
Carl Klingberg, Frölunda Indians
Patrick Cehlin, Djurgårdens IF
John Norman, Djurgårdens IF
Jesper Fasth, HV71
Calle Järnkrok, Brynäs IF
Oscar Lindberg, Skellefteå AIK
William Wallén, Frölunda Indians (Utlånad till Borås HC för tillfället)

måndag 15 november 2010

Karjala Tournament - Sammanfattning

Tre Kronor gjorde en stark turnering i Finland och de var inte många som trodde att Pär Mårts oerfarna trupp skulle spela så övertygande mot lag som Ryssland och Finland, samt Tjeckien.

I torsdags startade man turneringen med två darriga perioder mot Tjeckien. Petr Hubacek satte 1-0 till Tjeckien efter 11 minuters spel i första perioden. Men Sverige var inte sena med att kvittera genom Mattias Sjögrens första mål i landslagströjan. Sverige fick sen ett Powerplay som man slarvade bort och inte skapade någonting på, istället kunde Jakub Klepis på egen hand göra 2-1 till Tjeckien direkt efter att laget blivit fulltaliga. Den andra perioden var ett riktigt sömnpiller och inget lag ville ta kommandot såg det ut som. Sverige såg bra ut i det första bytet i den tredje perioden men när man sen gjorde ett slarvigt byte kunde Tjeckien kontra in 3-1 signerat av Roman Cervenka. Drygt en minut senare åkte Sverige på en utvisning när Niklas Nordgren fick åka och sätta sig i två minuter för hakning. Man dödade Tjeckiens powerplay och det var just då när Nordgren kommit tillbaka som Tre Kronor etablerade ett tryck i Tjeckiens försvarszon. Man behöll trycket i flera byten innan man lyckades göra en 3-2 reducering genom Robert Nilsson, assisterad av David Petrasek och kusinen Niklas Persson. Ett tröttkört Tjeckien fick fortsätta jaga puck i egen zon och drog på sig onödiga utvisningar som ledde till att Tre Kronor fick spela 5 mot 3 i nästan två minuter. Tjeckien höll Sverige utanför boxen men man fick aldrig tillfälle att byta så ungefär när man dödat den första utvisningen så kom också 3-3 kvitteringen ifrån Tre Kronor. Ännu en gång var det Robert Nilsson som nuddade pucken sist innan den gick i mål. 20 sekunder senare smällde det igen bakom Tjeckiens målvakt, Stepanek och vändningen var ett faktum. 3-4 blev också slutresultatet, Sverige vann rättvist och Robert Nilsson spelade en stor roll i vändningen.

Inför matchen mot Ryssland i Lördags hade Pär Mårts fått besked om att Dick Axelsson är skadad och måste lämna truppen. Luleå spelaren Pär Arlbrandt kallades in som ersättare. Arlbrandt som för tillfället ligger tvåa i Elitseriens poängliga med sina 18 poäng bakom Joakim Lindström och Mikko Lehtonen.

Matchen mot Ryssland hann bara bli två minuter gammal innan kusinerna Robert Nilsson och Niklas Persson gjorde 1-0 till Tre Kronor. Persson spelade fram Nilsson som dunkade in pucken bakom Biryukov. Slava Bykov i Rysslands bås försökte sen väcka sina mannar för fullt då man spelade slarvigt och ointresserade i början av matchen. Dock kunde man i den sjunde minuten kvittera till 1-1, Denis Kulyash lyckades överlista Stefan Liv i det svenska målet. Det var också samma Kulyash som satt utvisad när David Petrasek gjorde ett slagskott ifrån blå som letade sig in i mål. 2-1 stod sig till mitten av den andra perioden då Ryssarna ännu en gång kunde kvittera matchen men den här gången gjorde man det med en man mindra på isen. David Rundblad slarvade på blå och Popov snodde åt sig pucken för att sedan komma helt fri mot Stefan Liv som var chanslös när Alexander Popov satte pucken i nättaket på backhand. Tre Kronor såg till att skärpa sig efter Rundblads bjudning och mycket riktigt så ringde det bakom Biryukov som var helt borta när Magnus Johansson passade Niklas Persson nere vid den förlängda blållinjen. Johansson som gick in i banan med pucken hade lurat Biryukov att han skulle skjuta men det var då passen till Persson kom. Då var det såklart ren gata in till mål eftersom Biryukov stod långt ifrån mål men ändå så fick Persson inte in pucken som studsade på stolpen och rätt ut i gapen där Björn Melin stod och tryckte in returen, Biryukov låg då utanför målet och sprattlade. Slava Bykov böt ut sin målvakt direkt och satte in Kocheshkin istället. Han höll tätt för Ryssland hela matchen igenom men detsamma gjorde också Stefan Liv för Sverige som vann matchen 3-2 som enligt mig är fruktansvärt starkt.

Fredrik Warg som i matchen mot Ryssland fick ett felskär precis intill sargen och slog käken rätt in i sargkanten kunde inte spela den sista matchen mot Finland pågrund av en svår tandvärk. Samma sak gällde Andreas Jämtin som också var tvungen att lämna truppen med en knäskada. Jämtin och Warg som båda är riktiga slitvargar på isen som gör allt för att vinna behövde ersättas med två spelare med liknande spelstilar. Daniel Brodin och Daniel Bång är två spelare i Elitserien som är ungefär likadana till spelstilarna, Brodin representerar Djurgården och Bång spelare för AIK.

Dem två Stockholmarna fick två byten i  början på matchen mot Finland och båda två fick in ett dussin stenhårda tacklingar på finska spelare som blev rejält omskakade av smällarna. Men dem drygt 13000 åskådarna fick vänta tills mitten av den andre perioden innan Sverige tog ledningen genom Robert Nilsson, assisterad av Niklas Persson såklart. En intensiv match som innehöll många målchanser åt vardera håll, även om det var målsnålt som det brukar vara mellan Sverige och Finland så var det ändå en underhållande match att titta på. Sverige som skulle vunnit turneringen om man vann, gjorde oavgjort eller bara förlorade med ett måls marginal lyckades inte hålla hela matchen ut. När tio minuter återstod av matchen så tog Finlands rutin och ork över matchen ifrån ett Sverige som helt plötsligt inte orkade spela klart turneringen fullt ut i och slarvade på egen blå tappade den så kontrollerade ledningen till en 1-4 förlust efter att Ville Peltonen satte sista målet i tom bur.

Sverige får ett VG+ ifrån mig med tanke på att man spelade så bra som man gjorde mot lag som Finland, Tjeckien och framförallt Ryssland när man hade en så ung och oerfaren trupp som den nya svenska förbundskaptenen Pär Mårts valt att ta med till Karjala Tournament.

torsdag 11 november 2010

Inför Karjala cup, Del 3 (Finland)

Arrangören för årets första Euro Hockey Tour turnering kommer till spel med många välkända spelare. Jag skulle tro att de är den bästa truppen Finland haft sen lockout-säsongen 2005. Finland som gått dåligt dem senaste åren tror jag är på gång igen, Man kan faktiskt rubba ryssarna faktiskt med lite tur. Då behövs det alla spelare är på tårna och gör sitt jobb. Supertalangen Mikael Granlund är dock inte med i truppen då han är skadad. En annan framtidsstjärna, Teemu Pulkkinen trodde jag skulle få chansen på landslagsnivå men förbundskaptenen har valt att inte plocka med Pulkkinen som i somras blev draftad till NHL-laget Detroit Red wings.


Truppen
Petri Vehanen, Kazan
Karri Rämö, Omsk

Petteri Nummelin, Lugano
Lasse Kukkonen, Magnitogorsk
Ossi Väänänen, Jokerit
Jyrki Välivaara, JYP
Janne Niskala, Magnitogorsk
Juuso Hietanen, HV71
Pasi Puistola, HV71
Topi Jaakola, Luleå

Jani Tuppurainen, JYP
Perttu Lindgren, Lukko
Ville Peltonen, HIFK
Mikko Lehtonen, Skellefteå
Jarkko Immonen, Kazan
Petri Kontiola, Magnitogorsk
Jori Lehterä, Jaroslavl
Niko Kapanen, Kazan
Antti Pihlström, JYP
Teemu Laine, HV71
Lennart Petrell, HIFK
Juhamatti Aaltonen, Magnitogorsk
Leo Komarov, Dynamo Moskva
Ett mycket tungt försvar med bland annat Ossi Väänänen och Janne Niskala. Framåt kommer Kapanen, Laine, Pihlström och Peltonen förmodligen ta laget mot nya höjder i Euro Hockey Tour. Vem som får första spaden i målet är fortfarande oklart, men måste jag gissa så kommer Vehanen spela mot Ryssland ikväll.

onsdag 10 november 2010

Inför Karjala cup, Del 2 (Tjeckien)

Världsmästarna i ishockey är för närvarande Tjecken då man vann över ett stjärnspäckat Ryssland i VM-finalen så sent som i maj. Förra året lyckades man också vinna sin första EHT-turnering sen 2002 då man vann Baltika Cup. Förra säsongen är något att bygga på för Tjeckien som sakta men säkert börjar bli en riktigt bra hockeynation igen. Jaromir Jagr finns inte med i truppen då han inte känner för att spela i landslaget längre så att unga spelare får chansen istället.

Jakub Stepanek, Sankt Petersburg
Marek Schawarz, Blada Boleslav

Karel Rachunek, Jaroslavl
Petr Caslava, CSKA
Ondrej Nemec, Tjerepovets
Tomas Mojzis, Dynamo Minsk
Michal Barinka, Vitkovice
Lukas Kraijcek, Trinec
Martin Skoula, Omsk
Vladimir Sicak, Kärpät

Roman Cervenka, Omsk
Jakub Klepis, Ufa
Janne Marek, CSKA
Jiri Novotny, Astana
Lukas Kaspar, Astana
Petr Hubacek, Brno
Marek Kvapil, Brno
Martin Ruzicka, Trinec
Zbybek Irgl, Atlant
Josef Vasicek, Jaroslavl
Kamil Kreps, Kärpät
Milan Gulas, Budejovice
Ivan Rachunek, Zlin 



Precis som alla andra lag i turneringen finns det gott om KHL-spelare, rättare sagt tretton stycken. Man har en bra defensiv med Stepanek i målet som gjort en bra säsong i klubblaget Sankt Petersburg. Han kommer att få hjälp ifrån välkända backar såsom Skoula, Kraijcek, Mojzis och Rachunek. Tjeckiens starkaste sida är ändå anfallsspelet där förbundskaptenen Alois Hadamczik valt att plocka med blandannat Klepis, Kaspar Cervenka  och Vasicek som ska leda laget till framgång i turneringen.

tisdag 9 november 2010

Inför Karjala cup, Del 1 (Ryssland)

Ryssland som bara vann en av dem fyra delturneringarna i Euro Hockey Tour förra året. Den turneringen man vann var just Karjala Cup i Finland. På dem fyra senaste åren har man vunnit 11 av 16 turneringar i Euro Hockey Tour och förbundskaptenen Slava Bykov har stora förväntningar på sitt lag som rakt igenom bara består av KHL-stjärnor.

Truppen
Vasilij Kosjetjkin, Severstal
Michail Birjukov, Jugra

Jevgenij Birjukov, Magnitogorsk
Denis Grebesjkov, Sankt Petersburg
Dmitrij Kalinin, Ufa
Aleksej Jemelin, Kazan
Konstantin Kornejev, CSKA
Ilja Nikulin, Kazan
Denis Kuljasj, Omsk
Nikolaj Belov, Nizjnekamsk

Maksim Afinogenov, Sankt Petersburg
Anton Kurjanov, Omsk
Aleksej Teresjtjenko, Kazan
Aleksandr Radulov, Ufa
Oleg Saprykin, Ufa
Sergej Moziakin, Atlant
Aleksandr Svitov, Ufa
Denis Platoniov, Magnitogorsk
Aleksandr Popov, Omsk
Denis Kokarev, Dynamo Moskva
Konstantin Gorovikov, Dynamo Moskva
Kirill Knjazev, Spartak Moskva
Gennadij Tjurilov, Jaroslavl 



Det finns många spelare i truppen som spelat minst en säsong i NHL. Radulov, Afinogenov och Grebesjkov är några som varit stjärnor i respektive NHL-lag. Slava Bykov kommer dock få problem med målvaktsspelet då han inte har med sig Eremenko som varit förstamålvakt ganska länge i Rysslands lagbygge. Förmodligen kommer Birjukov få spela första matchen i turneringen mot Finland på torsdag då Kosjetjkin fortfarande är oerfaren på landslagsnivå och behöver några matcher på bänken för att få inblick på hur mycket snabbare det går på landslagsnivå än i klubblaget.

Ryssland kommer vinna Karjala Cup och Euro Hockey Tour 2010/2011, Inget snack!

måndag 8 november 2010

Karjala cup - Mårts första uppdrag

På torsdag spelar Tre Kronor mot Tjeckien i Karjala Cup och Euro Hockey Tour. Turneringen blir Pär Mårts första uppdrag som förbundskapten och hittils har han fått mycket kritik om hans öppenhet till media. Även om öppenhet till media är bra så ska man inte vara alldeles för öppen. Men idag samlas truppen som ska spela den första turneringen av fyra i årets Euro Hockey Tour.

Mer om landslaget kommer under veckan...